Zašto osobe približno istog potencijala i obrazovanja postižu dijametralno suprotne rezultate? Šta pravi razliku? Saznajte koji će stavovi prema poslu koji obavljate „kupiti” vašeg poslodavca, a vama doneti lično zadovoljstvo i napredak u kompaniji.

Preuzmite odgovornost za hitne projekte sa neustrašivim stavom. I to zaista uradite. Ako uspe, ne gubite puno vremena uživajući u sopstvenoj slavi, pogotovo ne na poslu. Čeka vas sledeći izazov – ono što će se verovatno desiti jeste da ćete postati željni dodatnog uspeha. Ako vam neki naredni put ne uspe da ostvarite cilj, ne upirite prstom u drugoga. Preuzmite punu odgovornost i učite iz tog iskustva. I tada ćete u očima menadžmenta biti jedan od njih. A to je velika stvar.


leaderredinanimate380x260

Recite: „Naravno, nije problem, uradiću to”, i onda to i uradite. Jedna je stvar imati solidnu radnu etiku i disciplinu. To je svakako važno u realnom svetu biznisa. Međutim, postoji jedan potpuno drugi aspekt – prihvatati izazovne zadatke sa pozitivnim i proaktivnim stavom. Što je zadatak realno teži, to samouverenije zvučite i napornije radite da ga rešite. A to karakteriše zaposlenog koji je spreman za sledeći stepenik u svojoj karijeri.

bevy4l

Mislite o ciljevima kompanije kao da su vaši. Odmah će oni umorni i razočarani reći da slepa lojalnost kompaniji ne vodi ničemu. Ali evo istine o tome – svi smo mi zamenljivi. Neće nijedna kompanija propasti ako jedna osoba ode. Ono što se menja kada počnete da prepoznajete ciljeve menadžmenta jeste da i sami postajete menadžer. E onda već nije isto ako odete vi ili neko drugi.

 

 

checklist_large

 

Uvećajte posao ili poboljšajte kvalitet. Nije popularno, ali to ne čini ovo pravilo manje tačnim. Danas je sve u tome – uraditi više sa manje. Biti efikasniji, efektivniji, borben, inovativan, motivisan, angažovan, ali i zadovoljan time. Misliti o tome kao o izazovu za rešavanje problema, o tome gde je problem, kako uvećati biznis ili smanjiti troškove dok raste produktivnost. Sviđalo vam se ili ne, tako stoje stvari. To kažu oni koje smo propoznali kao uspešne.

urgent

Pokažite se kao rođeni vođa. To znači da, kada preuzmete inicijativu, ljudi često počnu spontano da vas prate, čak i kada nemate formalno zvanje i autoritet. Zaboravite ostalo – to je sva mudrost o prirodnom rukovođenju. Postoji više stilova rukovođenja, međutim, svi se manje-više svode na inicijativu, samopouzdanje i harizmu. A to je blago u korporativnom svetu.

 

Just-Do-It-Now

Nosite se sa udarcima i ne primajte ih lično. Naravno, teško je održavati ravnotežu kada vam se izmakne tlo pod nogama. Ali suočite se sa tim. Priroda savremenog biznisa jeste stalno menjanje, reorganizacija i revidiranje postojećeg. Projekti, poslovi, zadaci, pa i ljudi, dolaze i odlaze. Kompanije takođe. Danas ste uspešni, popularni, sve postižete, sutra se sve to može promeniti pod drugim okolnostima. Takav je biznis. Međutim, velika je stvar biti fleksibilan, prilagodljiv, imati hrabrosti i ne primati stvari lično.

 

goals

 

Učinite sve što treba da završite posao, iako nećete biti plaćeni za to. Uspeh u stvarnom svetu ne funkcioniše milo za drago. Prvo idete vi. Vi se zalažete, radite i ostvarujete uspehe. Tek tada imate dovoljno razloga da tražite nešto zauzvrat. A ako smatrate da kompanija ne vodi računa o vama, naučili ste lekciju – dodajte svoja postignuća u CV i krenite napred. Ništa ne gubite ako ste uspešni.

 

 

quality-blocks1