SAVLADAJTE POSLOVNE PREPREKE
POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA KOUČING SESIJA!

SVAKOM JE POTREBNO MALO VETRA U LEĐA

Koučing predstavlja treninge ili proces obuke i razvoja čiji je cilj da podrži pojedinca u postizanju posebnog, ličnog ili profesionalnog rezultata ili cilja. Postoji mnoštvo različitih vrsta i oblasti koučinga koje se mogu međusobno preklapati – od životnog, preko biznis i finansijskog, do ličnog i karijernog koučinga.

Kako izgleda koučing sesija?

Proces koučinga se sastoji iz niza sesija, koje najčešće traju u proseku 45 minuta i mogu se održavati lično, preko telefona ili online. Zavisno od pristupa koji kouč koristi, svaka od sesija „obučava” klijenta za savladavanje određene prepreke ili postizanje cilja, navodi ga da odgovori na konkretna pitanja u vezi sa životnom ili profesionalnom situacijom u kojoj se nalazi, ili da pronađe rešenje koje odgovara fazi u kojoj se nalazi.

U nastavku možete pogledati nekoliko primera koučing sesija upravo iz oblasti biznisa, upravljanja karijerom i ličnog razvoja. Na osnovu njih možete otkriti i „boljku” vaše karijere i proceniti da li je možda i njoj potrebno „lečenje” uz kouča.

Životni koučing sa Surom
Sura je poznati life coach, joga instruktor i osnivač Sura centra, koji je posvećen koučingu i meditaciji. Zanimljivo je da je dugo radila kao finansijski stručnjak dok nije potpuno promenila život, nakon što je za dlaku izbegla tragediju u cunamiju, koji je 2004. godine pogodio Aziju.

U ovom primeru njena klijentkinja je uspešno vodila zlatarski posao, imala je zlatare širom zemlje ali usled ekonomske krize, sve izgubila. Zadesio ju je veliki „zemljotres”, posle kog i dan-danas skuplja krhotine i nema predstavu kako da počne iznova. Na kraju sesije zajedno dolaze do rešenja.

Koučing sesija sa Dejvidom Rokom
Dr Dejvid Rok je jedan od vodećih koučing stručnjaka za oblast biznisa i ličnog razvoja. Direktor je NeuroLeadership instituta, čija je misija spajanje neurologa i eksperata iz oblasti liderstva s ciljem nastanka nove nauke na kojoj će se zasnivati razvoj liderstva.

U ovom primeru njegova klijentkinja ističe da joj nedostaju rezultati napora koji je uložila u svoj profesionalni razvoj. Kouč ju je usmeravao, ali je ona imenovala sve akcije koje treba da preduzme i postavljala rokove. Zato donete odluke smatra svojima.

Zakažite koučing sesiju »